az első három napon túl vagyok. :)
elég sok minden történt, de nem tudom, hol kezdjem el. a Colonel Bed nevezetű teremben ülök, a Cloud-on/ban, (ez van a wifi helyett?!) tegnap muna után már nem tudtam megírni, milyen izgalmas dolgokban volt részem - életem első hotel-check-injeit intéztem. hihhetetlenül izgalmas dolog, de tényleg. az előkészületekkel nekem szerencsére nem kellett bajlódnom, ezeket Brenda reggel elintézte, így az én dolgom csak az adatok felvétele, szobakulcsok kiadása, a vacsoraidőpont lejegyzése és némi információ adása volt. az első kettő elég nyögvenyelősen ment, de a nap végére egészen belejöttem. csak úgy dobáltam a mondatokat mint -
hello sir, how was your trip? did you have a nice day? what time would you like to have your dinner this evening? breakfast is from 8 'till 9.30, monday mornings it's slightly earlier, starting at 7.30 ending at 9, your room key and your key card sir, here you go, in the morning when you leave just pop your key through this hole and in the afternoon when you return show this card to us. may i swipe you credit card sir?
sőt, nap végére már elvégeztem olyan összetett kártyatranzakciókat mint pre-authorization, completion and payment... és az összes ilyen dolgot amadeusban vezetni kell. (amadeus a program neve, amivel dolgoznak). pédául ha valaki jó előre foglal magának szobát, bekerül a rendszerbe, érkezése előtt (főleg csoportok esetén) kinyomtatunk egy papírt a nevükkel, a leendő szobájuk számával és néhány kérdéssel. ezt érkezéskor odaadjuk nekik, kitöltik a címükkel és néhány egyéb adattal, ezt aztán be kell vinnem a rendszerbe.
ha olyan vendég érkezik, akinek nem volt foglalása, teljesen máshogy kell eljárni. először is meg kell nézni, van e szabad (és tiszta) szoba. ha van, amadeusban el kell intézni, hogy az adott éjszaká(k)ra az adott típusú szobából rendelkezésre álló szobák számát csökkentsük. uhm. ezután fel kell venni a vendég adatait, frissíteni a rendszert, etc. ha a vendég azonnal fizet, az plusz adminisztráció. (ha később fizet, akkor is plusz adminisztráció, de akkor még ráér).
minden egyes felvett vendég után tájékoztatni kell a konyhán lévőket, hogy mennyivel leszünk többen vacsoránál vagy reggelinél, továbbá egy táblázatba be kell vezetni a kimenő és bejövő vendégeket, hogy a takarítók megfelelő sorrendben takaríthassák a szobákat (amibe még ugyanaznap beköltöznek először takarítják, ami napokig üres marad előreláthatóan, azt utojára.
van még három óriás kulcsosszekrény (takarítószertár, bár, konyha, etc.etc.etc.) rengeteg papír, még több adminisztráció, és erre előbb utóbb mind nekem kell majd figyelnem. azt hiszem, nem túlzás ha egy hónapot mondok legalább, ennyi minimum kell hogy beletanuljak.
aztán ott a bár. az megint külön dolog, bár nem olyan komplikált mint a recepció, azért itt is tanulnom kell. a pénztárgép. boooorzasztó, mennyi apróságra kell figyelni. az árakat nem mi ütjük be, a gép tudja azokat, minden gombhoz hozzá van rendelve valamilyen ital. vagy egyéb funkció. aztán tudni kell hogy melyik sörcsapból milyen sör folyik, melyik egyéb csapból milyen bor folyik, adagolás, ilyesmi. még jó, hogy koktélokból csak háromfajta van, az is instantkoktél.... :D
aztán ha valamelyik sörcsap kifogy, le kell menni a pincébe hordót cserélni. ez mind és jó megtanulható, az egyetlen gond akkor van, ha nem értem a vendéget. a skót akcentust már kezdem megszokni, meg john liverpooli beszédét is - szuper. de tegnap jött egy bácsi - komolyan nem hittem el hogy angolul beszél - még jó hogy jane ott volt - bár ő is azt mondta, a felét nem értette annak amit a pasi mondott :D
ja igen, szóval valahol tegnap itt járhattam a tanulással - amikoris kiderült hogy ma egyedül leszek a recepción. tyűűűűűű - a kezdeti ijedelem után végülis azt hiszem egész jól ment a mai nap, felvettem három szobányi walk-in vendéget, kinyomtattam a vacsoramenüt, őőőő meg csináltam még egy csomó mindent szóval egész büszke vagyok magamra :) azért remélem a tréning nem marad itt abba, és nem nekem kell minden másra rájönnöm :)))
Utolsó kommentek